Noul sistem de operare Fuchsia și IoT
0

Se pare că cei de la Google sunt în plin proces de construire a unui nou sistem de operare. Însă nimeni nu știe cu siguranță care este scopul lui. Numele proiectului este Fuchsia iar în descrierea de pe Github  se menționează doar că este un sistem de operare și nimic mai mult decât: “Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System)”. Noul OS are mai multe caracteristici interesante, dar până în prezent Google nu a oferit informații în legătură cu aplicabilitatea acestuia.

Se pune astfel întrebarea “Care este scopul sistemului de operare Fuchsia?”. Exista doua variante larg agreate:
-Unii sunt de părere că ar putea fi folosit pentru a “unifica” Chrome OS și Android într-un singur sistem de operare;
-Alții afirmă că ar urma să opereze diverse piese hardware precum este router-ul Google OnHub sau alte dispozitive care pot face parte din Internet of Things in sisteme embedded.

Există, însă, câteva informatii concrete.

In primul rând cea mai pregnantă diferență este că Fuchsia, spre deosebire de celelalte sisteme de operare de la Google, nu are la bază kernelul de Linux kernel. OS-ul este construit pe Magenta, un “microkernel” care la râdul său se bazează pe un proiect numit LittleKernel. Acesta din urmă este folosit în sisteme embedded, în computere care nu au o funcție specializată și care, de cele mai multe ori, nu au nevoie de un sistem de operare concret (de exemplu un ceas sau un router).

Tot stack-ul din care este derivat Fuchsia este open source si este proiectat astfel încât să se scaleze și să poată ajunge în viitor să funcționeze pe smartphone-uri, tablete, calculatoare sau chiar pe termostate sau mașini de spălat.

Limbajul de programare principal este Dart iar pentru user interface este folosit Flutter.

Primii doi developeri listati pe pagina Fuchsia de pe GitHub, Christopher Anderson  si Brian Swetland  sunt experți în sisteme embedded. Swetland este un senior developer la Google și Anderson a lucrat pe diverse proiecte ale companiei, printre care se numara Android TV si Nexus Q.

În final, trebuie subliniat faptul că Fuchsia este un proiect aflat în etapele incipiente. Poate Google va folosi Fuchsia așa cum Samsung foloseste Tizen,ca un sistem de operare lightweight pentru piesele hardware care nu au nevoie de un sistem de operare mai concretizat.

Este posibil că acest OS să nu fie nimic mai mult decat un experiment al celor de la Google. La fel de probabil este că Fuchsia să fie un indicator al direcției pe care Google o va urma în viitor în ceea ce privesc sistemele de operare și programele pentru Internet of Things.

Git repository pe Google Git: https://fuchsia.googlesource.com/

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.