Este cunoscut faptul ca in orice domeniu experienta este foarte importanta fiind foarte des o conditie impusa de angajator. Conform unui studiu recent liderii din IT cred ca angajatii entry-level din domeniu nu sunt pregatiti sa contribuie la dezvoltarea companiei imediat dupa terminarea facultatii.
- Începe devreme
55% din managerii companiilor de IT cred că absolvenții din domeniu au probleme de comunicare si de leadership. Mulți dintre aceștia sunt foarte buni în ceea ce privește partea tehnică, adevăratele probleme apar atunci când vine vorba de comunicare sau experiența de zi cu zi. Cel mai bun mod de a te dezvolta pe această parte este să faci voluntariat și bineînțeles internship-uri.
- Vorbește și scrie despre proiectele în care te-ai implicat
Fie că este vorba despre proiectele din facultate, teme pe care le-ai avut de făcut sau despre proiectele din diferite internship-uri este recomandat ca descrierea acestora să se regăsească în CV-ul tău. Acestea pot scoate în evidență calitățile tale în programare, leadership sau cele de development şi creativitate pentru partea de UI.
- Targetarea companiilor
Creează-ți o listă de companii pentru care ți-ar plăcea să lucrezi. Acestea le alegi bineînțeles în funcție de prioritățile tale.
Cele mai des întâlnite criterii sunt:
- locația
- mărimea
- cultura organizațională
- salariu
- beneficii (precum asigurarea medicală/abonamente sport)
- proiecte
- posibilitatea de dezvoltare personală
- Personalizează-ți CV-ul
Cv – ul este primul contact pe care angajatorul îl are cu tine. Trebuie să atragă atenția în mod plăcut. Este important să vorbești despre ce ai făcut tu până în acel moment pentru a evidenția punctele tale tari. Experții recomandă să-ți redefinești CV-ul în funcție de compania la care aplici.
- Analiza Statutului
Trebuie să ști foarte bine ce anume vrei să faci pe mai departe, ce crezi că vei face cel mai bine și ce te face pe tine să te simti împlinit. De aceea este foarte important să ai o analiză a statutului tău din acest moment cât şi a celui ideal, la care vrei să ajungi în viitor. Şi pentru că vorbim de domeniul IT, sunt foarte multe variante spre care te poți îndrepta după facultate. De aceea trebuie să știi pe ce te specializezi mai departe.
- Ce ești? (programator, developer, designer, technical architect, tester, etc)
- Ce experiență ai?
- Cu ce tehnologii ai avut contact?
- Cu ce industrii ai avut contact?
- Care sunt punctele tale forte?
- Care este obiectivul tau pe termen lung?
- Pregătește-te pentru interviuri
Trebuie să ști câte ceva despre companiile în care ți-ai dori să lucrezi. Impresia pe care o vei lasa la interviu dacă știi despre ce este vorba va fi mult mai bună. Nu uita de partea tehnică a interviului!
- Networking
Prezența ta online este esențială când vine vorba de angajarea imediat după facultate, și nu numai. Linkedin este o rețea socială foarte răspândită și des utilizată când vine vorba de recrutare. Faptul că ești prezent online este o oportunitate în plus să găsești companii care au poziții libere și potrivite pentru tine.
- Recomandări
Este bine să lasi loc de bună ziua peste tot pe unde treci, mai ales când vorbim despre un loc de muncă. Recomandările sunt foarte apreciate de către angajatori şi de aceea trebuie să te asiguri că le primești. Acestea pot veni din partea celor cu care ai lucrat pe perioada internship-ului tău, din partea profesorilor sau chiar a colegilor de şocoală sau de echipă.